fbpx

Wat is 4xT?

4xT is een specifieke behandelmethode, die bestaat uit testen, tapen, triggeren en trainen. Deze methode kan toegepast worden bij vrijwel alle orthopedische gewrichtsklachten aan de rug, nek, elleboog, schouder, knie en enkel. ... een vast test- en behandelpatroon: testen, tapen, triggeren en trainen. De 4xT-methode is gericht op de “nieuwe anatomie”, welke er van uit gaat dat alle structuren in ons lichaam met elkaar verbonden zijn door middel van het bindweefsel.

Bindweefsel is één lange, rekbare structuur die loopt van het hoofd tot aan de tenen en welke alle onderdelen van het lichaam met elkaar verbindt, zoals de huid, organen, gewrichten, spieren en botten. Door het bindweefsel te beïnvloeden wordt de sturing van het gewricht verbeterd waardoor pijnklachten of bewegingsbeperkingen afnemen. Er wordt minder gericht op het zoeken naar de oorzaak van de klachten, maar direct gezocht naar een oplossing voor het probleem.

 

Voor wie?

De 4xT-methode is geschikt voor iedereen met zowel acute als chronische gewichtsklachten, zoals rug-, nek-, schouder-, elleboog-, pols-, heup-, knie- en enkelklachten.

 

Hoe werkt het?

De 4xT-methode gaat volgens een vast test- en behandelpatroon: testen, tapen, triggeren en trainen.

   • Testen: tijdens elke behandeling wordt met een aantal sneltesten bekeken hoe het bewegen gaat, of de beweging beperkt is en hoeveel pijn het doet.
   • Tapen: na het testen wordt de beweging de goede richting ingestuurd en ook die richting ingetapet.
   • Triggeren: met mobilisatietechnieken en manuele therapie wordt de beweging van een gewricht ingestuurd en vrij gezet.
   • Trainen: specifieke en doelgerichte medische fitnesstraining om de resultaten te behouden.

Doordat iedere tape- en mobilisatietechniek vooraf bepaald wordt via eenvoudige testen, zijn de technieken altijd effectief. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn verbeteringen in het lichaam aan te brengen, waardoor er minder tot geen pijn aanwezig is tijdens het bewegen en bewegingen weer goed verlopen.

Kinesitherapie Jane Alexnat - 4xT Taping
Kinesitherapie Jane Alexnat - 4xT Taping