Wat is Manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Deze therapie gaat een stap verder dan kine in de analyse van de klachten en de behandeling zelf. Manuele therapie ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van je pijnklachten, in plaats van enkel lokaal de pijn te verzachten. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder.

Tijdens manuele therapie wordt er onder andere gewerkt aan een betere lichaamshouding en een betere beweging van je gewrichten. Meestal zijn de resultaten al direct na de sessie voelbaar. Je hebt minder pijn en bewegen gaat een stuk soepeler.

 

Voor wie?

Als je problemen ondervindt bij het bewegen van gewrichten of je aan pijn lijdt aan een gewricht, kan manuele therapie een oplossing bieden. Door het verbeteren van de gewrichtsfunctie verbetert ook de houding, waardoor bewegen veel soepeler verloopt. Manuele therapie richt zich op de hardere delen van het lichaam, zoals de gewrichten.

Manuele therapie is aangewezen bij:

  • (Sport) blessures aan spieren, gewrichten en beenderen;
  • Acute blessures: na verstuikingen, verrekkingen, spierscheuren en breuken;
  • Chronische klachten zoals lage rugpijnen, tenniselleboog, tendinitis, …;
  • Pijnklachten, van hoofdpijn tot pijn aan de voeten;
  • Stramme rug, geblokkeerde gewrichten, bewegingsbelemmeringen;
  • Knie, heup- en schouderklachten;
  • Whiplash;
  • Hernia;

 

Hoe werkt het?

Manuele therapie gaat meestal van start met een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek. Via verschillende spiertesten, gewrichtstesten, coördinatietesten, enz. krijgen we een beter beeld van je klachten en blokkades.

Op basis van alle verzamelde informatie maken we een behandelplan op jouw maat. De manueel therapeut gebruikt hiervoor een heel arsenaal aan technieken. Eén van de technieken die de manueel therapeut onderscheidt van de gewone kinesitherapeut zijn de manipulaties.

Een manipulatie is een zachte eindstandige mobilisatie, bij een mobilisatie worden op een zachte, kalme en vrijwel pijnloze manier de gewrichten in je lichaam bewogen. Bij een manipulatie of “kraken” laat de manueel therapeut je gewricht een kleine, snelle beweging maken waardoor deze terug in de juiste positie komt. Beide technieken focussen op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in je lichaam.

 

Verschil manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie?

Manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar ook perfect aanvullen. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze therapievormen:

Kinesitherapie focust zich voornamelijk op behandeling van spierpijn en gewrichten. Een kinesist kan de behandeling manueel uitvoeren of met behulp van apparaten.

Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie. De focus van manuele therapie ligt op het opheffen van bewegingsblokkades, met nadruk op de ruggengraat. Hiervoor zal de manueel therapeut enkel zijn handen gebruiken tijdens de behandelingen. Er wordt tijdens de sessies geen gebruik gemaakt van toestellen of medicijnen.

Osteopathie ziet net als manuele therapie het lichaam als één geheel. Osteopathie legt daarbij nog extra verbanden tussen het bewegingsapparaat en alle andere lichaamsdelen (organen, bindweefsel,…) Een osteopaat zal dan ook in je gehele lichaam op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van je klachten.

Kinesitherapie Jane Alexnat - Manuele therapieKinesitherapie Jane Alexnat - Manuele therapie